Get Adobe Flash player

Nagy Badacsony kóstoló a New Yorkban

Értékelés:
(0 szavazat)
Több százan kóstoltak bele Badacsony ízeibe

Jól teljesített Badacsony a New Yorkban: rekordszámú, 35 borászati kiállító és idén először 15 egyéb, turisztikai szolgáltató is bemutatkozott április 14-én szombaton a New York Palota Róma termében és annak előterében a valóban Nagy Badacsony Kóstolón.

„Jó döntés volt a patinás kávéházi részből a Róma terembe költöztetni a rendezvényt.” – mondta Váli Péter a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről. A megnövekedett látogatószám miatt vált szükségessé a költözés házon belül az új helyszínre, mely teljes mértékben elnyerte a kiállítók és a vendégek tetszését is. A tágas és vonzó térben valódi sétakóstolón vehettek részt a látogatók, a borvidék hegyeit járhatták be és ismerkedhettek az adott hegy borászataival és boraival. A teremben elhelyezett kivetítők segítségével a szervezők odavarázsolták a borvidéket a helyszínre.
A Róma terem előterében 15 turisztikai szolgáltató várta a látogatókat: hotelek és családi panziók, a legismertebb és új vendéglátóhelyek, helyi termékek, programhelyszínek mutatkoztak be, akik kínálatukkal jól kiegészítették és tették teljessé a Badacsony és Balaton élményt. A látogatók örömmel vették számba a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat.

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő két mesterkurzus program teltházzal zajlott: Sánta Zoltán WSET CE, Dip WSET (AIWS), Weinakademiker  „Úri muri– a Kéknyelűről őszintén” című előadásában a badacsonyi Kéknyelű sokszínűségét mutatta be, Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje,  a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja „Borok ételekhez vagy ételek borokhoz…” című előadása közben a résztvevők a badacsonyi borok mellé az általa kreált falatokat is megkóstolhatták.

A látogatók kedvenceket is választhattak: nyereményjáték során a számukra legkedvesebb badacsonyi borászatukra és badacsonyi borukra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítójukra adhatták le szavazatukat. A Sabar Borház tarolt a játékban: ők kapták a legtöbb szavazatot, Kékfrankos rosé boruk úgyszintén. A turisztikai szolgáltatóknál holtversenyben a Hotel Bonvino Wine&Spa és a Lábdi Piac lett a közönség kedvence.
A szervezők már tervezik a folytatást és a jövő évet. Az idei tapasztalatok alapján jövőre várhatóan még több kiállítóval március második felében kerül sor az eseményre.

Az északi part legkedveltebb borvidékén a talaj és a napfény, a Balaton víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. Az összes kiállító mindegyik tételét nem is, de igyekeztünk kóstolni. A kóstolási szünetekben a Theodora ásványvizeken kívül Káptalantóti Kemencésház falatkái és a lesenceistvándi Szegi Családi Gazdaság sajtjai voltak segítségünkre.


A kóstolt borokat két csoportba osztottuk, az egyik könnyedebb délutáni teraszborok barátokkal beszélgetve akár megspriccelve egy kis szódavízzel ezekből néhány:

Bagolykő Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2016
Boksay Pincészet Sauvignon Blanc 2016
Borbély Családi Pincészet „Fröccsnekisjó” Badacsonyi Olaszrizling 2017

Domaine Edegger Premier 2016  (Olaszrizling és Rajnai Rizling házasítás)
Folly Arborétum és Borászat Rajnai Rizling 2016

Horváth Pince Sauvignon Blanc 2017
Istvándy Birtok és Borműhely Bizsergés Muskotály 2017
Laposa Birtok BalatonBor (Olaszrizling)
2017
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Zenit-Zefír 2017
Sipos Borház és Vendégház Balatoni Délután 2016

és néhány bor elmélyült beszélgetéshez, tűnődéshez a könyv fölött, hogy könnyebben értelmezzük, érzékeljük az olvasott nehéz gondolatokat:

Bakó Ambrus Szürkebarát Szőlőskert 2016
Boksay Pincészet Badacsonyi Kéknyelű 2015

Borbély Családi Pincészet Bács-hegyi Olaszrizling 2017
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Hárslevelű 2013
Csobánci Bormanufaktúra Borostyán (Zeus Narancsbor) 2015
Folly Arborétum és Borászat Cédrus 2016

Laposa Birtok 4hegy 2016, Apukám világa 2016
Nyári Pince Kéknyelű 2016
Szászi Birtok Olaszrizling 2017

Az elmúlt évek bemutatkozásairól beszámolónk itt olvasható!

Megjelent: 2226 alkalommal