Get Adobe Flash player
2018. március 03., szombat 11:27

Konyári János a Borászok Borásza

Értékelés:
(0 szavazat)
A balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el idén a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A Borászok Borásza kitalálója 2009-ben létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt, amelynek feladata a díj felügyelete.
A Vinum Praemium Alapítvány Kuratóriuma (Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly) kibővített jelöltállító ülést tartott.
Előzetesen felkérték a Borászok Borászait  - Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014), Bacsó András (2016) és Jásdi István (2017) -, hogy állítsák össze saját jelöltlistájukat.

A beérkezett jelöléseket a kuratórium összesítette, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai a kuratóriumi ülésen közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét, és egyúttal felkérik őket a szavazásra. Minden jelöltnek egy szavazata van. A jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt (A döntőbe idén Bárdos Sarolta (Tokaj), Bodó Judit (Tokaj), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), Ipacs Szabó István (Villány) és Konyári János jutott be) közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a jelölőtestület korelnök tagja dönt. Az április 20-i díjátadó gálán pedig kiderült, melyik jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

2018-as Borászok Borásza Konyári János

Konyári János 2017 májusában hunyt el, így borásztársai posztumusz díjjal ismerték el a balatonboglári bortermelő életművét. Konyári János több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője címet.
A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata, amely jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodik, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmaz. A Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatja újra művelés alá. A Loliense és a Sessio márkákkal bebizonyította, hogy születhetnek csúcsborok Dél-Balatonon; kiváló vörösborai a Balaton déli partjának kékszőlő-termelésének is új lendületet adtak. Konyári Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. A díjra jelölésének évében még alkotott, az elmúlt években többször is bejutott az ötös döntőbe, és ezúttal el is nyerte a címet, ő lett a Borászok Borásza.

Borászok Barátja 2018 különdíj Caroline Gilby

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.  Minden Borászok Borászának lehetősége van 1 fő jelölésére a Borászok Barátja díjra is. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A korábbi évek győztesei: Dr Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016) és Dr. Csizmadia András (2017) voltak. A Borászok Barátját szintén a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje szavazza meg.

Caroline Gilby, nemzetközi borszakértő, Master Of Wine.  Az Ő cége volt a magyar borok első forgalmazója az Egyesült Királyságban. Nagyon jó kapcsolata van a  magyar borászokkal,  ezzel a díjjal a magyar borászok ismerik el nemzetközi munkáját, a magyar bor nevében tesz.

A Vinum Praemium Alapítvány által fiatal borászok számára második alkalommal kiírt ösztöndíjat Homoky Dorottya kapta meg, így a tokaji bortermelő nyerte el egy évre a Jövő Borásza címet, valamint a bruttó egymillió forintos támogatást egy féléves külföldi szakmai gyakorlatra.
 

Borászok Borásza 2017

Megjelent: 946 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. április 09., kedd 10:08

Képgaléria