Nyomtatás
2018. március 19., hétfő 16:15

Nemzetközi Kadarka Borverseny

Értékelés:
(0 szavazat)

Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott le Kiskőrösön az István Borházban a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny.

Március 23-án, immár 23. alkalommal találkoztak magyarországi, szerbiai és bulgáriai Kadarka borok (fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) a neves grémiummal, hogy kiválasszák a nevezett borok közül a legszebb, a Nagydíjas Kadarkát.

A nagyteremben Font Sándor és Dr. Tarján Balázs felvezető előadása után kerekasztal beszélgetés zajlott az őshonos magyar szőlőfajtákról, mint hungarikumokról. Szóba került az Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Kövidinka, Mézes Fehér és természetesen a Kadarka.

A fajták szakmai kereskedelmi és marketing szempontból történő értékelése során felvetődött, milyen kritériumok alapján sorolhatók az egyes, régi magyar fajták ebbe a kategóriába.

Egyetértés született abban, hogy a már ma is termesztésben lévő, hazai viszonyok között értékelhető területtel rendelkező szőlőfajtákra, s az ezekből készült borokra érdemes lenne egy olyan program kidolgozása, melynek révén ezen borok mennyisége növelhető. A résztvevők meggyőződése, hogy sikeresen bővíthetné a magyar borkínálatot, a választékot és alkalmas lenne a magyar borok egyedi értékeire történő figyelemfelhívásra. A beszélgetés közben lehetőség nyílt őshonos magyar fajtákból készült borok kóstolására is szerte a Kárpát-medencéből.

A borverseny eredményeit Filus János Tanár Úr összegezte, majd elkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás.

A Kadarka Nagydíjat Koch Csaba 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el (Hajós-Bajai borvidék). A Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Brunyai Árpád, a B.A.S.F. Hungária Kft. által felajánlott Kerámia tálat Növényi Norbert adta át.

A második legszebb Kadarka a Gere Tamás és Zsolt Pincészete 2015-ös Villányi Kadarkája, melyet Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazott.

A harmadik legszebb Kadarka díját idén a villányi Jekl Béla 2015-ös Kadarka bora nyerte el.

A Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját a Schieber Pincészet 2017-es bora érdemelte ki.

Kiskőrös Város Polgármestere a Vass-Bor Kft. 2016-os Kadarka borát, Kiskőrös Város Hegyközsége Szentpéteri Borpince 2017-es Kadarka borát, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend az Akker-Plusz Kft. 2017-es Kadarka borát jutalmazta különdíjjal.

Hetényi József szaporító anyag előállító 500 db Kadarka klón gyökeres dugvány vesszőt ajánlott fel Krsatek Tamás 2017-es aranyérmes Kadarka boráért.

Az István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíjat a Besenyei Borház, 2012-es Kadarka - Pinot Noir cuvée-je kapta.

Beszámoló a 2017-es versenyről

Beszámoló a 2016-es versenyről

Megjelent: 645 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. szeptember 10., hétfő 08:55

Képgaléria