Get Adobe Flash player
2019. január 25., péntek 17:16

Ismét jól teljesített Badacsony a New Yorkban

Értékelés:
(0 szavazat)
Rekord számú látogató kóstolta meg a Badacsonyi Borvidék ízeit!

Március 9-én a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében 37 borászat és 13 egyéb, turisztikai szolgáltató mutatkozott be a szakma és a sajtó meghívott képviselőinek, illetve a borkedvelő közönségnek.

„Az összesített adatok alapján közel 600 vendég látogatta meg rendezvényünket, mind a nagyközönség, mind a meghívott vendégek részéről  jelentősen többen vettek részt az eseményen ” – tájékoztatott Váli Péter a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről. Az  idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő, hagyományos borvidéki sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival és boraival. Ezt az élményt fokozta még a teremben elhelyezett két kivetítőn futó filmek látványa is.

A borászatok mellett hotelek és családi panziók, a legismertebb és új vendéglátóhelyek, helyi termékek (kézműves sajtoktól kezdve a házi káposztás rétesen keresztül a helyi piac teljes kínálatáig), valamint programhelyszínek is bemutatkoztak, akik kínálatukkal jól kiegészítették és teljessé tették a Badacsony és Balaton élményt. A látogatók örömmel vették számba a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is.

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő hagyományos mesterkurzusok is teltházzal zajlottak. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens  Badacsonyi “Hegylakók” című előadásán a borvidék különleges hegyborain keresztül mutatta be a borvidék finom különbségeit. A másik mesterkurzus előadója Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a  Séfek Séfe zsűritagja „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

A látogatók kedvenceket is választhattak: nyereményjáték során a számukra legkedvesebb badacsonyi borászukra és badacsonyi borukra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítójukra adhatták le szavazatukat. A legtöbb szavazatot Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet) kapta, Karós Olaszrizling boruk szintén az első helyen végzett, a turisztikai kiállítóknál a Lábdi Piac lett a befutó.

Néhány borról

Villa Tolnay Tenger Cuvée 2017
Chardonnay-alap a fő fajtákkal: olaszrizlinggel, rajnaival, zöldveltelinivel kiegészítve.

Folly Arborétum Budai Zöld 2017
Finomseprőn érett, élénk „badacsonyi” savú, hosszan érlelhető, komplex. Alma, zöldalma, fenyőgyanta és citrusok – reduktív iskolázás, friss gyümölcsök.

Folly Arborétum Budai Zöld 2017
Olaszrizling és szürkebarát házasítása az arborétum szőlőjéből. Tiszta, finoman hordós, őszibarackos, visszafogott és nagyon elegáns.

Váli Bor Tabula Rasa 2017
Badacsonyi rizlingek közös élete egy palackban. A házasság 60 %-a a Rajnai Rizlingé, amit 500 literes új fahordóban erjedt és érlelődött 6 hónapig. A kisebbik része öreg tőkés Olaszrizling, ami reduktív módon készült.

Borbély Családi Pincészet „Karós” Badacsonyi Olaszrizling 2015
A „Karós” név a művelésmódra utal, az 50’es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása.

Éliás Birtok Fent a hegyen Olaszrizling 2017
Sallangok nélküli tiszta bor, igazi badacsonyi.

SkizoBor Hegyeink Badacsonyi Furmint 2016
Tiszta izgalom, vastag, érlelt karakterű, sós, hosszú szép egyensúlyú bor.

Nyári Pince Szent György-hegyi Hárslevelű 2017
Erjedés után egy évig fahordóban érlelődött finomseprőn, majd ezt követően a palackban is 3 hónapig. Gyönyörű, mézsárga szín, vaskos, olajos test, illatban a gyümölcsök dominálnak,- főként birs és sárgabarack.

Szászi Endrével és boraival találkozni mindig öröm: ez most sem volt másképp, egy nagyszerű személyiség kiváló borokkal.

 

... és kilépve a nyüzsgő pesti utcára, újból megállapítjuk az idén is el kell menni Badacsonyba és valamelyik csodás panorámájú borteraszon finom borokat ízlelgetve elvarázsolodni a látványtól.

Beszámoló az előző évi rendezvényről

Megjelent: 686 alkalommal