Get Adobe Flash player

Borászok Borásza 2019 Figula Mihály

A 2019. április 26-án este tartott  díjátadón tizenharmadik alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat.

A Borászok Borászai egyenként megalkották a saját „ötvenes” listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet elküldtek a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 legjobb magyar borász nevét.

Kétkörös szavazás

Az 50 borász a március 2-án megrendezett Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül adta le első szavazatát, amelyek összesítése után az alábbi ötnek maradt esélye a díj elnyerésére:
    Áts Károly (Grand Tokaj; Áts Családi Pincészet -Tokaj)
    Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis – Tokaj)
    Figula Mihály (Figula Pincészet – Balatonfüred)
    Ipacs Szabó István (Vylyan – Villány)
    Maurer Oszkár (Maurer Pincészet – Szerémség).
 
A második szavazási körben szintén a legjobb ötven szavazhatott, akik az öt legjobb közül végül balatonfüredi Figula Pincészet vezetőjét Figula Mihályt választották 2019 Borászok Borászának.

Jásdi István írása ifjabb Figula Mihályról

A borok barátja

A kibővített kuratóriumi ülésen egyúttal minden Borászok Borásza 1 főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A Borászok Borászainak jelöltjei közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választotta ki a győztest, Kovács Pált a Magyar Borszakírók Körének Tagját és a Debreceni Borozó Borászati Magazin Felelős Lapkiadóját.

Gratulálunk a győzteseknek!

A korábbi évek győztesei: Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014), Bacsó András (2016), Jásdi István (2017) és Konyári János (2018) voltak.

Fotók: Borásza Borásza Fb oldal

Borászok Borásza 2018
 

Utoljára frissítve: 2019. április 27., szombat 10:36