Get Adobe Flash player

Borászok Borásza Áts Károly

„Áts Karcsi, a király”

Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát és Grand Tokaj főborászát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza pénteken. A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.

Az 50 legjobb Kárpát-medencei magyar borász, azaz a díj jelöltjeinek listáját az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai állítják össze. Ezután a döntés már a jelöltek kezében van, ők választják meg a végső győztest kétfordulós szavazáson a következőképpen. Az 50 legjobb a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül személyesen találkozik, megkóstolhatják egymás borait és leadják első szavazatukat, amely alapján 5 főre szűkül a lista. Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe:

Áts Károly (Tokaji borvidék),  Bárdos Sarolta (Tokaji borvidék),  Bodó Judit (Tokaji borvidék), Heimann Zoltán (Szekszárdi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)

A második fordulóban közülük került ki a Borászok Borásza:

ÁTS KÁROLY
Tokaji borvidék

Nem csupán szakmai körökben elismert, tudása és személyisége révén a borkedvelők között is igen népszerű, igazi sztáralkat, aki a popkultúrába is betört: ki ne ismerné a dalszöveget, amiben nemes egyszerűséggel úgy mutatták be, hogy „Áts Karcsi, a király”. A tokaji borász nevéhez köthető a 100 pontos, 1999-es esszencia a Wine & Spirits Magazin jóvoltából.
A Grand Tokaj főborásza, 2012 óta pedig a legmagasabb színvonalon vezeti az Áts Családi Pincészetet is, amelynek Mádon, a Szent Tamás, a Suba és a Birsalmás dűlőkben vannak területei. 2013-ban az Év Bortermelője címet is elnyerő, Karcsi magáról így ír: „Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor.”

Gratulálunk a Borászok Borászának, akit az 50 legjobb magyar borász választott – maguk közül – a legjobbnak!
Gratulálunk a Borászok Barátjának, Szabó Edit (Borsmenta.hu) aki pincekulcsot nyert a Kárpát-medence legjobb borászaitól – ezzel szimbolizálva, hogy mindig szívesen látott vendég a köreikben!
Gratulálunk a Jövő Borászának, a sárospataki Varga Alíz Zsófiának, aki 1 000 000 forintos ösztöndíjat nyert külföldi szakmai gyakorlatához!

Forrás: Borászok Borásza

Utoljára frissítve: 2020. június 30., kedd 15:42

Képgaléria