Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A német-magyar származású Degenfeld grófi család elsőrangú birtokaival fontos szerepet töltött be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában. A család 1994-ben elhatározta, hogy újjáéleszti a szőlőbirtokot, és első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásárolt Tarcalon, Tokaj mellett. A birtokrészek a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak. "A nemesség kötelez" - a birtok kompromisszumot nem ismerő minőséggel kapcsolatos elvárásai a szőlőterületeken szigorú mennyiségi korlátozásokat, illetve fürtszelekciót irányoznak elő. A szőlőbirtokon a borok megalkotásánál legfőbb cél egy olyan szintézis elérése, amely sikeresen kapcsolja össze a megbízható, több évszázados munkafolyamatokat a legújabb borászati ismeretekkel és a legmodernebb technológiával. Ez a törekvés mutatkozik meg a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok mára (2015) 35 hektáros birtok teljes területén ökológiai folytatnak, mely a szigorú hozamkorlátozás mellett közkedvelt, díjnyertes borok készítését eredményezi. Tokaj-Hegyalja tradicionális borkülönlegességei (Szamorodni, Fordítás, Aszú) mellett a birtok magas minőségű késői szüretelésű édes (Andante, Fortissimo, Kövérszőlő), valamint száraz (Furmint), félszáraz (Muscat Lunel) és félédes (Hárslevelű) borokat hoz létre a borvidék hagyományos szőlőfajtáiból, a Furmintból, a Hárslevelűből, a Muscat Lunel / Sárgamuskotályból és Kövérszőlőből.

A Degenfeld család elkötelezett híve a tokaji hagyományoknak és nevével kezeskedik borai elsőrangú minőségéért. A szőlőbirtok tagja a Tokaj-hegyaljai borászatokat tömörítő Tokaj Renaissance, Tokaji Nagy Borok Egyesületének.  

TOKAJI MUSCAT BLANC 2014 félszáraz

A borászat egyik legkedveltebb bora. Egy karakteres Sárgamuskotály. Illatban rengeteg aroma; tipikus muskotályos fajtajelleg, fűszeresség, továbbá bodzavirág, hűvös menta. Ropogós, élénk frissesség csatlakozik be ízben. A korty lenyelése után az ízek hossza gondoskodik róla, hogy hosszan élvezhessük a laza, könnyed leheletnyi édesség élményét.

Cukortartalom: 9.5 g/l

Alkoholtartalom: 11.3 %

Savtartalom: 6.2 g/l

Fogyasztását salátákhoz, grillezett ételekhez, aperitifként és önmagában 11 °C-on ajánljuk.

TOKAJI HÁRSLEVELŰ Terézia dűlő 2012 száraz

Szalmasárga szín. Néhány perc várakozás, míg a bor nyílik. Orrban kesudió, illata, mint a tavasszal ébredő természet, pollenek mindenhol. Kicsit később szegfűszeg érződik, ízben is. Főleg ízben. A korty kereksége, a textúra egyensúlya hosszan szánkban marad. Gyönyörű példa; a hordóérlelés hogyan fejlesztheti a Hárslevelű karakterét.

Cukortartalom: 0.9 g/l

Alkoholtartalom: 12.7 %

Savtartalom: 5.5 g/l

Fogyasztási hőmérséklet: 13 °C

TOKAJI KÖVÉRSZŐLŐ 2013 édes

Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi fajtája. Évszázadok óta jelen van a szőlőhegyeken, de terméséből ritkán készül önálló bor. 2013-ban kiváló minőségű töppedt szőlőből készítettük Kövérszőlőnket. Színe világossárga, illatában ananász és citrus jegyei keverednek. Ízében tüzes, a déli gyümölcsök ízei jellemzik. Édessége nem túlzó, jó harmóniát alkotnak finom savaival.

Cukortartalom: 112.0 g/l

Alkoholtartalom: 11.5 %

Savtartalom: 6.1 g/l

 

Fogyasztási hőmérséklet: 12 °C

www.grofdegenfeld.com

További információk

 • Név: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
 • Cím: 3915 Tarcal, Terézia kert 9.
 • Telefon: +36 47 380 173
 • Fax: +36 47 380 149
 • Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Webcím: www.grofdegenfeld.com
 • Borvidék: Tokaji borvidék
 • Szőlőültetvény területe: 35 hektár
 • Fajta összetétel: Furmint, Hárslevelű, Kövérszőlő, Sárgamuskotály (Muscat Lunel), Zéta (Oremus)
 • Szőlőfeldolgozás: saját ültetvényről
 • Erjesztő tér jellege: tartály
 • Érlelő tér jellege: hordó
 • Borkostoló: Igen
 • Szállás: Igen
 • Férőhelyek száma: max 50fő