Csángó csirke

Csángó csirke

zöldfűszeres gombával, párolt zöldbabbal és cukkinivel

A Vidék Íze magazinban megjelent recept újraértelmezése, átgondolása könnyed borokkal.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, étolajon egy kicsit megpirítjuk, meghintjük az apróra vágott friss zöld csomborral (borsikafű) és bazsalikommal és sóval fedő alatt pároljuk kb. 10 percig.  A gombákat olajon és apróra vágott vöröshagymán lassú tűzön fedő alatt pároljuk majd meghintjük sóval, apróra vágott friss zöld csomborral és jól összekeverjük, ha úgy kedveljük egy kis tejföllel tovább fokozhatjuk az ízhatást. A megtisztított, felaprított zöldbabot pici sós vízben vagy/és egy-két korty száraz fehérborban lassú tűzön megpároljuk, egy evőkanál étolajba keverünk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, és apróra vágott friss zöld csombort, egy-két korty száraz fehérbort, majd nyakon öntjük vele a zöldbabot. A megtisztított, karikára vágott zsenge cukkinit étolajon megforgatjuk egy picit pirítjuk, karamellizáljuk, sóval és apróra vágott friss zöld csomborral meghintjük.

Hozzávalók (6-8 főre): 2 csirkemell, 25-30 dkg erdei gomba (szűkösebb időkben megteszi a termesztett is), 30-40 dkg zöldbab, 2-3 kisebb cukkini, étolaj, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, friss bazsalikom, és sok-sok csombor (borsikafű), 1 dl fehér száraz bor

A főzés során kreatív alkotói energiákra  leltünk Pócz IS Cuvée-ben (Irsai Olivér-Sárgamuskotály). Az elkészült finomságokat egy nagy tálra pakoljuk, hogy mindenki kedvére szedjen belőle az árnyat adó cseresznyefa alatt. Ne felejtsünk el jól behűtött száraz fehér vagy rozéborokat kortyolgatni, mi is ezt tettük a Pócz Pincészet jóvoltából, a pincészet két remek borával, melyek frissek, gyümölcsösek, finom játékos savakkal, szóval pont olyanok, mint amilyeneket szívbéli jóbarátjával kortyolgat az ember a lugasban nyáridőben (Hamvas Béla után szabadon).

Pócz Rosé Cuvée (Cabernet sauvignon-Kékfrankos-Merlot)

Pócz Triola Birtok Fehér Cuvée (Chardonnay-Olaszrizling-Sauvignon Blanc-Zöldveltelini)  A bor különlegessége, hogy a szőlőfajták összeszüretelésével készült, - tehát nem a különböző fajtaborok ilyen-olyan arányú keveréséből született -, igen jól sikerült alkotás! Köszönjük.

 

 

 

 

 

Megjelent: 6217 alkalommal

Képgaléria