Forralt bor és keksz

A tél és az advent hangulatához hozzátartozik a forralt bor. Karácsonyi vásárokon méregdrágán csepegtetik a "gyanútlan" karácsonyi hangulatba kerülő fogyasztónak, -  magam részéről inkább otthon készített forralt bort fogyasztok és egy kis kekszet majszolok hozzá:

Forralt bor 

0,5 dl mustba, - kiváló mustok kaphatók, akár bag-in box kiszerelésben is - (ha must kevéssé édes javíthatjuk 1 evőkanál cukorral), ízlés szerint szegfűszeget, fahéj darabot (lehet őrölt is), vaníliát szórunk, lassú tűzön felforraljuk, hogy jól „kiázzon”, - ha az „alap” forrni kezd:  öntsük hozzá egy flaska bort és hevítsük fel, mielőtt elforralnánk a bor ízeit, alkoholtartalmát, vegyük le a tűzről (a bor forráspontja 78,4 Celsius fok). /Mi két borvidék (Eger és Villány) két-két pincészetének  Tóth Ferenc Pincészete,  Kovács Nimród Winery, Gere Attila Pincészete, Linbrunn Pincészet boraiból készítettük./ - A vörösbor kiválasztásánál érdemes a kisebb csersav tartalmú, kevésbé tanninos fajtákat előnyben részesíteni: merlot, portugieser (kékoportó), kadarka.
Ha csokis forralt bort készítünk dobáljuk az alapba 4-5 "kocka" 70-80%-os étcsokoládét és kevergessük míg a csoki fel nem olvad, ezután öntsük fel borral...

Kétszínű "dekor" keksz

Végy 50 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, 20 dkg Rama margarint, 1 csomag vaníliás cukrot, és három egész tojást. Mindezt jól dolgozd össze, és 2 cipóra oszd. Az egyikbe szitálj 3 evőkanál kakaót és jól dolgozd el. Nyújtsd ki a világos színű tésztát, és erre tedd az ugyancsak kinyújtott kakaós tésztát, majd sodord fel mint a kalácsot! Majd pihentesd több órán keresztül. Sütés előtt a tésztát fél centis darabokra vágd, majd kizsírozott tepsibe rakd és világosra süsd. Legjobb egyenletes, közepesen meleg sütőben sütni. Ha esetleg egy-két nap alatt megkeményedik a keksz, - ne ijedjünk meg - néhány nap múlva újra puha lesz.

 

Megjelent: 5606 alkalommal

Képgaléria