Vörösboros csirkeszárny balzsamecetes céklával

A megtisztított csirkeszárnyakat, sóval meghintem, megforgatom egy tálban. Fél liter száraz vörösborba 1 fej megtisztított fokhagymát nyomok (fokhagymanyomóval, vagy egészen apróra összevágva) és ráöntöm a csirkeszárnyakra lefedem és 1 napig állni hagyom a hűtőben.
A következő nap egy tepsi aljára kb. félvajat teszek, és beleteszem a a borból kiemelt szárnyakat sózom borsikafűvel megszórom, majd sütőben megsütöm alufólia alatt, időnként a meglocsolom a fokhagymás vörösborral. Sütés közben megpucolom a céklákat, kockákra vágom és a fokhagymás vörösborral leöntöm, öntök hozzá balzsamecetet és lassú tűzön megpárolom. A megpárolt céklát a megsült csirkeszárnyak mellérakom a tepsibe, öntök rá még egy kis balzsamecetet és ha maradt fokhagymás vörösbort és 150 fokon néhány percig még pirítom alufólia nélkül.
Petrezselyemzöldjével megszórt burgonyával és természetesen vörösborral tálaljuk.

Az ételt a méltatlanul kevéssé ismert Pécsi borvidék két kiváló pincészetének vörösboraival készítettük: a mohácsi Planina Borház  Prím Cuvée , amely két cabernet: a franc és a saugvinon házasításából született telt testű de arányos, illatában és ízében sötét bogyós gyümölcsöket kínáló remek jóivású bor, amely 14 hónapos fahordós érlelés után került palackozásra, és mint a többi Planina bor ez is nagyon szép szemgyönyörködtető címkével bír.
A másik bor az ökológiai termesztést előnyben részesítő szajki borászat, Hárs Családi Pincészete Cabernet Sauvignon  bora: tartalmas, izgalmas, erdei gyümölcsös, szedres ízű bor erőteljes tanninokkal és magas alkohollal még egy-két év érlelés még szebbé teszi.
Nem véletlen, hogy mindkét pincészet mindkét bora bekerült Borkiválóságok Könyve - Vörös- és Rozéborok 2014  című gyűjteménybe!

Megjelent: 4194 alkalommal