2023. január 16., hétfő 17:25

Vince-napi programok

Értékelés:
(0 szavazat)

Vince napján (január 22.) a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak.

A közismert időjárási regula így hangzik:
Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.
vagy
Ha fénylik Vince, megtelik a pince.
Ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod.

Szent Vincét tartják a vincellérek védőszentjének, így ezen a napon őt köszöntötték, és köszöntik még ma is – persze az elmaradhatatlan bor segítségével – a szőlőhegyeken. Ilyenkor a szőlőültetvényeket szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik meg, a tőkékre Isten áldását kérve.
A drávaszögi falvakban ún. vincevesszőt metszettek, amit a meleg szobában vízbe állítottak, s abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év termésére jósoltak. A kopácsi gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés! Még a múlt századforduló táján is a pécsi szőlősgazdák Vince napján egyik pincéből a másikba járva szoktak együttesen áldomásozni.

 
Pincéről Pincére Variációk Vincére - Vince nap a Villányi borvidéken

Az elmúlt évek hagyományait követve ez alkalommal is színes Vince-napi programokkal készülnek a Villányi borvidéken: reggel hordós, napközben dűlőjáró, este pedig vacsorázó Vince-programokkal készülnek.
az esemény oldala

Vince-napi pincejárás a Pannonhalmi borvidéken

Január 20. és 22. között újra nyitott pincék, borkóstoló csomagok és persze borvidéki buszjárat várja borkedvelőket a Pannonhalmi borvidéken.
az esemény oldala

Tagyon-hegyi nyitott pincék: Vince-napi borkóstoló és túrázás

2023. január 21-én ismét vár Tagyon-hegy! A pincészetek a már megszokott szeretettel, kedvességgel és természetesen finom borokkal várnak
az esemény oldala


Vince-nap Mohács-Szőlőhegyen

Az ünnepi mise (2023. január 22.) után vesszőszentelés vár benneteket rendezvénytéren, majd jöhet a szabad pincejárás a mohácsi szőlőhegyen.
az esemény oldala

Vince Pince Bortúra – Várvölgy

2023. január 21-én hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Vince Pince Bortúra, ahol a túrázás mellett finom várvölgyi borokat kóstolhatunk.
az esemény oldala

 

Vince-nap a Follyban (2023. január 21.)

Szent Vince ünnepén különleges borkóstolóval várja az érdeklődőket a Folly Arborétum és Borászat. A Folly Boros4es programon az új borokból is ízelítőt adnak: először kínálják kóstolásra 22-es Boróka rozét. A borok mellé borkorcsolyaként olívabogyót, fűszeres vászolyi sajtkockát, házi kovászos kenyeret szolgálnak fel.
az esemény oldala


Borkorcsolya – Etyeki Piknik 12

Január 21-én, az év első Etyeki Piknikjén jól fog csúszni a sokféle gőzölgő forralt bor, Nem hiányozhatnak a gasztromeglepetések: akár a disznótoros, akár a szarvaspörkölt híve vagy, a megfelelő harapnivaló borpárosítással várnak a helyszínek. Falatozás közben hallgathatunk jazzt élőben vagy lemezen.
az esemény oldala

 
Vince-napi pincejárás a Baji Boros Pincéknél

A Baji Boros Pincék tradícionális pincejárásra invitálnak Vince-nap (2023. január 20-21.)
alkalmából: pincelátogatással, borkóstolókkal, borkorcsolyákkal és finomságokkal várnak
az esemény oldala


Vince-napi szőlő- és borszentelés - Tokaj
az esemény oldala

Vince-napi szőlőáldás és vesszőszentelés Mádon

Január 20-án (pénteken) pincelátogatások, este pezsgő-,aszúvacsora az Aszúházban, január 21-én (szombaton) egész napos programok a Nőtelen háznál és a Szent Tamás-tetőn, nyitott pincék
az esemény oldala

Vince-napi vesszőszentelés és borvacsora a Hajósi Pincefaluban!
az esemény oldala

 

Vince-napi ökumenikus borszentelés és a bor megáldása - Sátoraljaújhely
az esemény oldala

 

 

Megjelent: 43 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. január 25., szerda 21:04