Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A VYLYAN Szőlőbirtok napsütötte szeglet a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin. A birtokközpont a Dobogó dűlő szívében Kisharsányban a Fekete-hegyen található. A birtok névválasztását egy XV. századi Villány-megnevezés, a VYLYAN ihlette. 

Abban hisznek, hogy szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, természetes, környezetbarát módon művelik a szőlőt, készítik a bort. 

A pincészet borai számos nemzetközi megmérettetésen kaptak kitűnő díjakat, ezek mellett szívesen emlékeznek például arra, hogy 2008-ban elnyerték „AZ ÉV PINCÉSZETE Magyarországon” megtisztelő címet.

A Vylyan birtok lankáinak egyedülálló látványával, mediterrán hangulatú terasszal, túralehetőségekkel, Művészi Hordó kiállítással, finom falatokkal és egyedi arcú borokkal egész évben szeretettel várják a vendégeket. A helynek kétségkívül varázsa van, melyet minden évszakban tovább színeznek új borokkal, ízekkel, hangulatokkal, felejthetetlen programokkal. 

A VYLYAN Pincészet védjegyévé vált a bor és a művészetek összefonódása. Aki figyelemmel kíséri a pincészetnél zajló eseményeket (aki nem, gyorsan iratkozzon fel a hírlevélre;-), tudja, hogy a január vége a hagyományőrző Vince napé, majd a BorZsongáson köszönthetik együtt a tavaszt; az augusztusi Ördögkatlan összművészeti fesztivál – melynek egyik alapítója és helyszíne a Vylyan - pedig egyszerűen kihagyhatatlan. Az ősz az újbor ünnepe, melyet minden évben a Bogyólé művészi címke pályázat és kiállítás kísér.

2008-ban útnak indított MŰVÉSZI HORDÓK projektjük keretében képzőművészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordóikba. Így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK. Mára igen komoly gyűjteménnyé alakult a kiállítás, ami a szakma elismerését is elnyerte.

...de beszéljenek inkább a mozgóképek: A Vylyan élete öt percben - VIDEO

ÖRDÖG 2011

Az ÖRDÖG ötödik évjárata kedves, csábító,  „gurulós” illattal nyit, szinte édes, sok bogyós (hecsedli feketeribizli, csipkebogyó, málna) gyümölcsösséggel.  - Tán ilyen lehetett az a harsányi Ördög, amikor szerelméhez, Hërkához járt udvarolni. Szerkezetében tartalmas, tüzes, határozott, itatja magát. – A tiszta szerelmi szándékhoz kell is a tántoríthatatlan akarat! Lecsengésben a kökény fanyarságával búcsúzik. – Hogy ez a viszonzatlan szerelem, a leánykérés utáni hazaút szájíze tán, vagy egyszerűen csak a harsányi hegy tövében bekapott pár szem kökény íze? Nem tudjuk, de igaz volt, ahogy volt.  A meghiúsult ördögi házasság emléke így él tovább ebben az ördögi házasításban.

MONTENUOVO Cuvée 2009

A Vylyan birtokbora a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Tartalmas, sokrétű, mély világában a fajták (Cabernet franc  - Merlot - Syrah – Zweigelt és Kékfrankos) szép összhangot alkotnak. A gyümölcsösség vezette gazdag, buja illat a kóstoláskor fűszeres jegyekben (grillázs, kakaó, puncs) teljesedik ki. Az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker, hiszen nagyon sokrétű ő maga is. 

MANDOLÁS 2009 

A Mandolás nevét a régi időkben itt termő mandulafákról kapta, amely ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. A dűlő déli kitettsége, s katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, a cabernet franc szőlő nagyon jól érzi itt magát. Az eddigi évjáratok alapján biztosak vagyunk benne, hogy a villányi cabernet francnak a világban küldetése van, a fajta ezen a kivételes termőhelyen megtalálta természetes otthonát. 2009-ben koncentrált, gyönyörű termést szüreteltünk. A 20 hónapos hordós érlelés során figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan MANDOLÁS néven. Komoly, nagytestű és telt bor, de mégsem ”túl sok”, megmarad elegánsnak és frissnek. Gazdag aromavilágában mindig újabb és újabb izgalmas jegy bontakozik ki (a kávé, a csokoládé trüffel, a pirított mandula és az aszalt bogyós gyümölcsök), olyan élményt tárva fel, mintha felfedeznénk egy fűszer-és csemege boltocska minden zegét- zugát.

 www.vylyan.hu

További információk

 • Név: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
 • Cím: 7800 Kisharsány, Fekete-hegy
 • Telefon: +36 72 579 701
 • Fax: +36 72 579-702
 • Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Webcím: www.vylyan.hu
 • Borvidék: Villányi borvidék
 • Szőlőültetvény területe: 120 hektár
 • Fajta összetétel: Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Olaszrizling, Portugiser (Kékoportó), Rajnai Rizling, Syrah / Shiraz, Zweigelt
 • Szőlőfeldolgozás: saját ültetvényről
 • Borkostoló: Igen
 • Borkostoló létszám: min. 1 max. 60 fő
 • Hideg-meleg étel biztosítása: igen
 • Szállás: Nem
Megjelent: 9935 alkalommal