Eszterbauer Borászat

Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás László borász segítségével működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Szőlőterületeik a történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben, Cinkában, Porkoláb völgyben, Bodzás és Görögszó dűlőiben, Tót-völgyben és Palánki hegyen fekszenek. Az ősök tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi „paraszt – polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.

Hozzánk látogató vendégeinknek  8 fő részére szállást tudunk biztosítani borházunkban.

„Mesterünk” 2011
Szekszárdi Cabernet Franc, Merlot Cuvée

Borversenyeken kevés babér terem e világfajták nélkül, ezért a megmérettetések során a sauvignon-nal együtt nálunk is ők a főszereplők, melyet bizonyítanak Bordeaux-ban, Brüsszel-ben, Párizsban, Londonban és a hazai VinAgora sikereink.  
Jellemzés (Pécsi Borozó 93 pont):
"Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és édesgyökér ánizsossága. Szép arányos hordóhasználat, ebből finom aromák, vanília, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús hibátlan tanninok, vastag gazdag test, sűrű, hömpölygő bor. Íz gazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor…"

Borcímke fotón: "Mesterünk bora, borászunk mestere"  
Az 1960-as években készült fotón Vesztergombi József, közismert nevén „Szöszke Sógor” (nagyapám sógora) szerepel, aki Pálinkás Laci borászunk nagyapja és tanítómestere volt. Emlékeink szerint nagyszerű borokat készített, pincéjében mindig rend volt és a tisztaság. Laci barátunk saját tehetségén és tanulmányain felül neki köszönheti mindazt a készséget, amivel pincészetünk eme csúcsborát  megalkotta.

Technológia:  2011. október végén Görögszói területünkről (a borvidék egyik legjobb dűlőjeként tartják számon) szüreteltünk tökéletesen érett alapanyagot e borhoz. A 2 hetes héjon áztatás/erjesztés során napi 2x kézzel csömöszöltünk, majd a bor 80%-a  új, 225 literes barrique hordókba került, ahol 16 hónapon keresztül érlelődött. (Jórészt magyar hordók, de van köztük 1-2 francia is.) 2013 márciusában történt a palackozás, azóta is folyamatosan fejlődik…

Vinalies Internationales Paris 2014 arany
Pannon Borrégió TOP25 bora 2014
Citadelles du Vin Bordeaux 2014 arany
Takarékszövetkezetek Bora 2014

Nagyapám 2013
Szekszárdi Kadarka
A múlt és nagyapáink megidézése csak a kadarkával együtt lehetséges. Ha felismertetjük a világfajtáktól teljesen eltérő különleges értékeit a világgal, akkor talán jövője is lehet. Mi ezért dolgozunk.

Jellemzés (Pécsi Borozó)
„Kadarkából nem könnyű megtalálni az igazit. A pincészet erre a fajtára a legbüszkébb, s a titkot János szívesen meg is osztja: sokféle klón, abból is különböző korú ültetvények (van náluk 100 éves is), s a pár hetes nyílt fakádas erjesztés után a bor több hordót (fát) nem is lát. Intenzív, behízelgő, főleg málnás-cukorkás, puncsos illat. Ízben folytatódik a gyümölcsös fűszeres vonulat, szép kerek, könnyed, ahogyan azt egy kadarkától várjuk. Bájos, kedves, harmonikus, szép bor. Hogy milyen lehetett nagyapáik kadarkája, azt nem tudom, mindenesetre ilyen ’ízig- vérig kadarka, ízig-vérig szekszárdi’ illik a lokálpatrióták zászlajára.”

Borcímke fotón:  Valamikori tekintélyes szekszárdi szőlősgazdára, a címkén szereplő kedvenc Nagyapámra emlékezve készítettük ezt a finom Kadarkát.  Soha nem felejtem, ahogy gyermekként a lovas kocsi bakján Nagyapám mellett ülve, a szekszárdi szurdokokban zötykölődve tettük meg a szőlőink közötti útszakaszt…Eszterbauer János.

„Tivald” 2011
Szekszárdi Cabernet Sauvignon

Földrajzi adottságaink cabernet-k közül inkább a franc-nak kedveznek, mint a sauvignon-nak, így utóbbi valamivel ritkábban jön be, de ha bejön, akkor nagyon. Tivald ezeket az alkalmakat szeretné minél többször megragadni, ahogy a nemzetközi borversenyeken elért eredményei mutatják, ezt sikerrel teszi. 

Jellemzés (Pécsi Borozó 91 pont):
 „Mély sötét színek jellemzik, illata visszafogott, de nagyon dús, tartalmas. Tele van szederrel és áfonyával, étcsokoládéval és egy kis konyakos meggyel. Szájban erőteljes, de nem bántó tanninok, bors és édes fűszerek jellemzik. Érthetően magas az alkohol, de a szerkezetet nem tudja megbillenteni, érett tartalmas, erőteljes anyaggal van dolgunk. A hordóhasználat nagyon szép. Lecsengése dús ízekkel, hosszan köszön el…

Borcímke fotón: Borászatunk e kiemelt termékének címkéjén nagyapám napszámosára, Tivaldra emlékezem. A mindig borostás arcú, ápolatlan külsejű, kaszától, kapától és a nyári forróságtól meggyötört napszámos, kit gyerek fejjel – helytelenül – lenéztem, és nyugalmát időnként csínytevéseimmel zavartam. Most elégtételül a legszebb borunk címkéjén álljon számára emlékezés és verejtékes munkájáért elismerés…Eszterbauer János

Technológia 2011. október végén Görögszói területünkről (a borvidék egyik legjobb dűlőjeként tartják számon) szüreteltünk tökéletesen érett alapanyagot e borhoz. A 2 hetes héjon áztatás/erjesztés során napi 2x kézzel csömöszöltünk, majd a bor 80%-a  új, 225 literes barrique hordókba került, ahol 16 hónapon keresztül érlelődött. (Jórészt magyar hordók, de van köztük 1-2 francia is.) 2013 márciusában történt a palackozás, azóta is folyamatosan fejlődik…

Vinalies Internationales Paris 2014 arany
Citadelles du Vin Bordeaux 2014 ezüst
Magyar Borkiválóság 2014
Budapest Bora 2015

www.eszterbauer-bor.hu

További információk

 • Név: Eszterbauer Borászat
 • Cím: 77100 Szekszárd Bor utca 2.
 • Telefon: +30 957 2558
 • Fax: +36 74 529 321
 • Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Webcím: www.eszterbauer-bor.hu
 • Borvidék: Szekszárdi borvidék
 • Szőlőültetvény területe: 22 hektár
 • Fajta összetétel: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay (Kereklevelű), Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Ottonel Muskotály (Muscat Ottonel), Zweigelt, Néró
 • Szőlőfeldolgozás: saját ültetvényről, felvásárlás
 • Erjesztő tér jellege: rozsdamentes acél- és műanyagtartályok
 • Érlelő tér jellege: 225 és 500 literes fahordók (magyar, francia és amerikai tölgy)
 • Borkostoló: Igen
 • Borkostoló létszám: min. 8 max. 50 fő
 • Hideg-meleg étel biztosítása: igen
 • Szállás: Igen
 • Férőhelyek száma: max. 8 fő