Somlói Apátsági Pince

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul. A szőlőben a lehető legtöbb munkát kézzel végeznek el a szőlőmunkások, igyekezve minnél nagyobb figyelmet fordítani az egyes tőkékre. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk és kizárólag környezetbarát növényvédőszereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenállóképességére támaszkodunk és nem a mennyiségi vegyszeres kezelésre. Ebben a kérdésben természetesen a realitás és az időjárás olykor nagyobb úr a szándéknál és elveknél. A szőlőt kizárólag a tökéletes érettség állapotában szüreteljük és szemelés, darálás után szükség szerint, de rendszerint egy napot áztatjuk. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lékinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztjük. Borainkat jellemzően egy évig tölgyfahordókban érleljük majd palackozzuk. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használjuk. A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondozuk. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, belőlük úgy 4000 tőke van fajtáként. A fennmaradó területen tramini, olaszrizling és még vagy egy fél tucat egyéb kisérleti fajtát nevelünk.

2010 Juhfark 

2010-ben a juhfark adta a legtöbb munkát az ültetvényben. A lisztharmat, peronoszpóra és a rothadás elleni folyamatos védekezés jegyében telt az egész nyár. A sok küzdelem ellenére októberben négy nekifutással, folyamatos fürtválogatással, átlagosan 22-es magyar mustfokkal szüreteltünk közel 3500 tőke juhfark termését. A juhfark bor egy darab ezer literes tölgyfahordóban egy éven át pihente a 2010-es év fáradalmait. 2011 novemberében 1154 palackot töltöttünk le. A sok munkát ugyan drámaian kevés mennyiségben de számunkra is meglepően jó beltartalmi értékekkel hálálta meg a juhfark. Gazdagsága, koncentráltsága a 2007-es elődjével egy szinten van, ugyanakkor az alkoholtartalma 1-1.5vv%-kal kevesebb minden eddigi juhfark borunknál.

2010 Hárslevelű

Rendkívül küzdelmes, munkás és minden szempontból nehéz évjárat gyümölcse a 2010-es hárslevelű. A 2009-es év jégverését még 2010-ben is nyögte a hárslevelű ültetvény. Mind zöldmunka és a lisztharmat elleni védekezés sok munkát adott. Az egyenetlen érés miatt október közepétől a hónap végéig három fordulóval folyamatosan válogatva szüreteltük átlagosan 22.2 magyar mustfokkal. Tíz hónapot töltött nagyobb tölgyfahordóban az az ezer liternyi hárslevelű amiből 931 palackot töltöttünk le 2011 augusztusában. A 2010-es hárs határozottabb savgerincű és egy lépéssel szárazabb mint a 2009-es előde.

2010 Furmint

A birtok legjobb fekvésű, legjobb talajszerkezetű és a legnagyobb gondoskodást kapó területről szüreteltük a 660 palacknyi bort adó bort. Az igazán jól sikerült 2009-es évjáratot után egy izgalmasabb savszerkezetű és egy lépéssel letisztultabb arcát mutató furmintot sikerült palackoznunk. Egy év fahordós és három hónap palackos érlelés után döntöttünk úgy, hogy eljött ennek a bornak is az ideje.

 www.juhfark.hu

 Film - a Terrahungarica hozzájárulásával - a pincészetről

További információk

 • Név: Somlói Apátsági Pince
 • Cím: Somló
 • Webcím: www.juhfark.hu
 • Borvidék: Somlói borvidék
 • Szőlőültetvény területe: 3 hektár
 • Fajta összetétel: Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini
 • Szőlőfeldolgozás: saját ültetvényről
 • Erjesztő tér jellege: fahordókban spontán módon
 • Érlelő tér jellege: tölgyfahordók
 • Borkostoló: Nem
 • Szállás: Nem